Provedení

Dřevěné tyčky hry Mikádo jsou dlouhé 95 cm a široké 1,2 cm. Po obou stranách zakončeny „fazetou“, uříznutou špičkou. Po rozbalení hry z kartonové krabice lze všechny tyčky nebo spíše tyče uschovat do přiloženého vaku, který stáhnete provázkem a budete tak mít vše pohromadě. Můžete je tak uklidit domů a vždy je najdete na jednom místě.

Nebojte se, že se tyče mohou trochu prohnout – přeci jenom jsou ze dřeva, které stále pracuje (pozor na zbytečné navlhnutí). Na hru to ale nebude mít žádný vliv. Nezaznamenal jsem, že by se někomu tyč prohnula opravdu hodně, takže žádný strach.

Instalace hry

Ideální je travnatá plocha, ale hru Mikádo lze výborně hrát na dlažbě, betonovém nebo jiném pevném povrchu, lze hrát i doma na koberci. Ke hře stačí plocha zhruba 2×2 metry, tak aby bylo možné na začátku hry volně spustit všech 25 mikádo tyčí.

Jak se hraje mikádo?

Jak se hraje mikádo
Počet hráčů není nijak omezen a to je na hře skvělé. Smyslem hry, je poskládat všechny tyčky k sobě, opřít je jedním hrotem o zem a spustit je na zem. V ten moment začíná samotná hra. Cílem hry je vyndat z tohoto „klubka“ co nejvíce tyčí. Pokud ale vytahujete tyč, nesmí se žádná další vůbec pohnout – je tak třeba mít při hře pevné nervy a pevnou ruku.

Pokud se tyčka při sbírání pohne, pokračuje další hráč, ten si může vybrat jinou tyčku nebo pokračovat v té, kterou zkoušel jeho předehráč.

Hráči mají dvě možnosti počítání a tedy dobrání se vítěze. Ten, kdo nasbírá nejvíce Mikádo tyčí, vyhrává. Nebo mohou hrát tak, že dle různých barev, mají tyče různá bodová ohodnocení. Některé jsou za jeden bod, 3 nebo pět – volba je pouze na hráčích – zde hráč, který nasbírá nejvíce bodů, vyhrává.

Další nové provedení – made in ČR

Nově máme také v nabídce Mikádo z bukového dřeva. Celkem 16 tyčí – menší fazeta (špička) na obou koncích. Rozměr tyče: délka 90 cm a průměr 2 cm. Dřevo je navíc lakováno venkovním lakem. Vyrobeno ve Zloníně a dodáváno v bavlněném vaku.

Závěr

Jednoduchá hra, pochopitelná pravidla pro každého hráče. Počet hráčů není omezen, můžete tak zabavit spoustu zájemců.

Velké provedení hry Mikádo vypadá zajímavě, a ani díky velikosti není pro hráče problém tyčky sbírat, spíše naopak.

Klady +++

  • pro více hráčů
  • málo náročné na prostor
  • vak pro snadné přenášení v obou provedeních

Zápory —

  • dětem se velké tyče líbí, takže pozor na šermování
  • mohou vznikat hádky, zda-li se ostatní tyčky pohnuly nebo ne…

Hru Mikádo a obě krásná dřevěná provedení zakoupíte…

…v našem e-shopu: https://eshop.zahradnizabava.cz.

Maxi mikádo

Ondra Vrabec

Jsem majitelem společnosti STOA-Zahradní minigolf - českého výrobce a dodavatele venkovních a zahradních her. Moje práce, dá-li se to tak vůbec říct, mě neskutečně baví a naplňuje a pevně věřím, že je to vidět i v přístupu k našim zákazníkům. Považuji se za odborníka na venkovní hry, protože se pravidelně účastním českých i evropských výstav a veletrhů, sleduji zahraniční weby a novinky ve venkovních hrách, také se podílím na tvorbě nových her.