Kuželky – výroba

Výroba ruských kuželek Napadlo vás někdy, co všechno se skrývá za výrobou jedné kuželky pro hru ruské kuželky (nebo klidně i postavičky pro člověče nezlob se nebo šachů,…)? Věřte, že toho než se k vám kuželka dostane v krásném lakovaném provedení je opravdu hodně.

Bukové dřevo

Vše začíná samozřejmě dřevem. V našem případě bukovém, které je dle názorů mnoha pro české/evropské podmínky z hlediska cena/kvalita/výkon to úplně nejvhodnější. Vhodné je svojí strukturou, tvrdostí a samozřejmě i cenou a dostupností.

Dřevěné kuželkyJakmile je k dispozici kvalitní dřevo – jeho výběr je alchymie sama pro sebe, protože nesmí být sukovité, uvnitř pěkné čisté (to že tomu tak není můžete zjistit klidně až potom, co ho přivezete rozříznete), tak přichází fáze nařezání (první stroj) fošny na prkna.

Další fází je potřeba zajistit, aby všechna prkna bylo stejně široká a šla tak dobře poté upnout do soustruhu, takže přichází na řadu „protahovačka“ (druhý stroj).Kuželky na zahradu

Lepení

No a protože je třeba aby bylo dřevo dobře vysušené je jeho obvyklá šířka 45mm, tak se musí dřevo slepit. Naše dřevěné kuželky mají v maximálním průměru až 75mm. Na lepení dřeva se používají nejkvalitnější lepidla pro venkovní lepení dřeva (například okna) s označením D4. Říká se, že než by se kuželka rozlepila ve spoji, to by raději praskla jinde.Výroba kuželek

Sami vidíte, že než se člověk vlastně dostane k samotnému soustružení, čeká ho relativně dost přípravné práce. Poté už to možná trochu je, stoupnout si k soustruhu (SH-1000) a točit a točit a točit… Ale i tady je třeba spoustu práce, vše nastavit, naprogramovat, vyzkoušet,…

Jak vyrobit ruské kuželkyA přestože už to vypadá, že bude kuželka na světě, tak vlastně pořád ještě není konec. Surovou kuželku je třeba vybrousit, aby byla pěkně hladká a čistá, no a přichází na řadu lakování. Hodně lidí vám řekne, a je to skutečně tak, že lakování je možná vůbec ten nejpracnější proces při výrobě kuželek. Absolutně bezprašné prostředí, souvislý nános na všech místech, prostě jednoduše finalizace celé kuželky. Závěrečné lakování může zhatit celou práci, kterou jste kuželkám věnovali doposud… My k lakování používáme zdravotně nezávadné barvy a laky, a proto naše kuželky a veškeré dřevěné herní prvky splňují nejpřísnější normy a mají certifikát ČSN EN 71-1,2,3.

Závěrem k výrobě kuželek

Dřevo je krásné, práce se dřevem je nádhera a věřte, že kuželka kterou držíte nebo budete držet v ruce je originál, který si zasloužil spoustu péče… tak si hru s nimi náležitě užijte.

Kuželky a další hry zakoupíte… v našem e-shopu: https://eshop.zahradnizabava.cz.

STOA-Zahradní minigolf s.r.o. – český výrobce venkovních a zahradních her

Jak se vyrábí kuželky?

Ondra Vrabec

Jsem majitelem společnosti STOA-Zahradní minigolf - českého výrobce a dodavatele venkovních a zahradních her. Moje práce, dá-li se to tak vůbec říct, mě neskutečně baví a naplňuje a pevně věřím, že je to vidět i v přístupu k našim zákazníkům. Považuji se za odborníka na venkovní hry, protože se pravidelně účastním českých i evropských výstav a veletrhů, sleduji zahraniční weby a novinky ve venkovních hrách, také se podílím na tvorbě nových her.