V nabídce pro hru Člověče nezlob se máme několik možností hrací plochy. Ta nejhezčí, která krásně bude pasovat i k vám na školní pozemek, do zahrady nebo pozemek hotelu / penzionu ale bude ta z dlažby. Protože je pro nás (a finančně pro vás – naše doprava, dovoz materiálu atd – vše, co v místě seženete určitě levněji) obtížné realizovat ve vašem místě hrací plochu. Rozhodli jsme se, že k nám na blog umístíme jednoduchý návod na to, jak si hrací plochu pro Člověče nezlob sevytvořit svépomocí.

Jde o možné řešení, nápadů bude jistě více, neváhejte experimentovat nebo se poradit jinde :).

Materiál

Dlažba o rozměrech: 200x200x60 mm. Takováto dlažba je vhodná pro průměry našich herních figurek – zejména pro velikosti figurek 30 nebo 45 cm – a máme ji ozkoušenou – sami ji používáme. K dostání například v Best.

Nám se osvědčilo provedení Karo (antracitová a přírodní): https://www.best.cz/karo, ale můžete zkusit jinou s podobnými rozměry – tedy cca 20×20 cm. Obvykle k sehnání ve stavebninách nebo přímo u výrobce Best (pobočky po celé ČR).

Pokud chcete dlažbu barevnou, máme vyzkoušeno, že zhruba 2 roky na dlažbě vydrží nátěr Balakrylem, Uni MAT. Pak můžete udělat klasické barvy – červená, modrá, zelená, žlutá a políčka mezi nástupními políčky nechat přírodní. V takovém případě doporučujeme zakoupit veškerou dlažbu “přírodní”.

Tmavá barva (antracit, případně barevné Balakrylem):

  • 4 ks pro každou barvu na základní umístění – celkem 16 ks (chlíveček)
  • 4 ks pro každou barvu na domeček – celkem 16 ks
  • 4 ks jako nástupní políčko, vždy u každé barvy jeden – celkem 4 ks

Světlá barva (přírodní):

  • 9 ks vždy mezi nástupními políčky – celkem 36 ks

Celkem tedy 72 ks dlažby.

Postup instalace

  1. Položte dlažbu na zem/trávu a vytvořte hrací plochu dle vašeho návrhu. Nemusíte dělat klasický kříž. Nebojte se hrací plochu zakomponovat do vaší stávající plochy. Vést hrací plochu mezi stromy, posezením nebo dalším zahradním mobiliářem.
  2. Rozvrhněte dlažbu pečlivě. Základní umístění pro postavičky-4 ks (tam, kde postavičky stojí, než hráč hodí 6). Zde bude vždy ve stejné barvě také nástupní políčko (když hráč hodí 6), poté bude 9 ks světlé dlažby a domeček/chlívek–4 ks.
  3. Nechte dlažbu na zemi ležet klidně 24 hodin, tak aby si tráva pod dlažbou „lehla“.
  4. K odstranění travního drnu doporučujeme použít rýč na okraje trávníků (šířka 20cm). Po odstranění drnu můžete dlažbu podsypat pískem a srovnat dlažbu vodováhou do roviny. Toto ale není podle mě potřeba.

Pro hod kostkou zvolte souvislou vodorovnou plochu. Nedoporučujeme házet hrací kostkou na trávě.

Tohle řešení má jednu výhodu, pokud bude hrací plocha s výškou terénu, lze ostatní plochu bez problému sekat a udržovat. K umytí dlažby (tak jednou za rok) doporučuji wapku, a dlažba bude jako nová.

Inspirace

člověče nezlob se

Máte-li dotaz, neváhejte nás kontaktovat nebo se koukněte do naší poradny – kde pro vás máme dokumentaci pro Člověče nezlob se a další možnosti hrací plochy.

Člověče nezlob se – plocha

Ondra Vrabec

Jsem majitelem společnosti STOA-Zahradní minigolf - českého výrobce a dodavatele venkovních a zahradních her. Moje práce, dá-li se to tak vůbec říct, mě neskutečně baví a naplňuje a pevně věřím, že je to vidět i v přístupu k našim zákazníkům. Považuji se za odborníka na venkovní hry, protože se pravidelně účastním českých i evropských výstav a veletrhů, sleduji zahraniční weby a novinky ve venkovních hrách, také se podílím na tvorbě nových her.