Hendikep v golfu je něco jiného, než může většina z nás znát pod pojmem hendikep. Hendikep v golfu je číslo, udává hráčovu výkonnost. Čím nižší hendikep (může být až +9), tím lepší hráč. Hendikep je také golfový „řidičák“. Máte-li hendikep, máte základní znalosti o golfu, etiketě, švihu a pohybu na hřišti.

V ČR však hendikep trochu přerostl, než to, k čemu má být (porovnat hráče různých výkonností). Hendikep je modla golfistů.. (bohužel). Řada hráčů, které vídám, nehrají golf pro hru samotnou, ale pro výši hendikepu. Pokud někdo hraje golf, v první větě se většina ptá „jaký máš hendikep“ (a podle toho škatulkujeme…).

V ČR prostě máme neustále potřebu někomu něco dokazovat, a proto se všechny turnaje hrají na úpravu hendikepu, existují hendikepové dny, kde můžete hendikep upravovat. Na rány (což je hlavní hra v golfu) se hrají pouze soutěže ČGF a mistrovství klubu.

Radost ze hry, radost z toho, že se v klubovně sejdou kamarádi, zahrají si o kafe se trochu vytrácí a je to škoda, podobně se totiž vytrácí i klubový život – jedna z hlavních myšlenek golfu.

Ve Zloníně se snažíme hendikepu udělat pomyslnou přítrž. Nejenom, že ho na naše zařízení nepotřebujete (stačí se umět chovat na, ale zejména ke hřišti). Zavedli jsme také ale bezhendikepové dny – kdy prostě přijdete do klubovny, a zahrajeme si přátelskou hru… pro radost a zábavu, tedy prostě proto, protože nás golf baví. Přeji Vám pěknou hru.

Golfově hendikepová republika

Ondra Vrabec

Jsem majitelem společnosti STOA-Zahradní minigolf - českého výrobce a dodavatele venkovních a zahradních her. Moje práce, dá-li se to tak vůbec říct, mě neskutečně baví a naplňuje a pevně věřím, že je to vidět i v přístupu k našim zákazníkům. Považuji se za odborníka na venkovní hry, protože se pravidelně účastním českých i evropských výstav a veletrhů, sleduji zahraniční weby a novinky ve venkovních hrách, také se podílím na tvorbě nových her.