Provedení

Různé varianty provedení, klasické, kdy Kubb s čísly uklidíte po hře do vaku (provedení Original), druhé exkluzivní provedení v pěkně provedeném dřevěném boxu. Dále levnější provedení Family a nově také provedení vyrobeno kompletně v ČR (lakované s praktickým bavlněným vakem).

Hra obsahuje vždy kompletní balení: kameny/kubby – 12ks, dále házecí kolík a tašku/vak na přepravu nebo kvalitní dřevěný box.

Instalace

Rozestavení kamenů je na začátku trochu komplikované, ale podle návodu ho zvládne každý a po jedné nebo dvou hrách už každý bude vědět, jak kameny správně stavět. Kameny jsou od hráčů vzdáleny cca 3-4 metry.

Ideální hrací plochu doporučujeme opět trávu (rozměry cca 4×12 m), zhutněný písek nebo zem. Hrát lze například i na umělém koberci – trávě.

Hra Kubb s čísly

Dva až čtyři hráči proti sobě, nebo dva či více týmů (čím více hráčů/týmů, tím méně se na každého dostane). Hráči se v hodech (podobnost s hrou Kubb) střídají a cílem hry je naházet rovných 50 bodů (důležitý aspekt hry) v jednom kole shozením kamenů (po každé hodu se staví, tam kde zůstaly ležet). Počet her není omezen.

Hod kolíku je omezen pouze na to, aby opustil hráčovu ruku v úrovni pasu a níže – může dále rotovat, být hozen vertikálně i horizontálně.

Kubb s číslyDůležité aspekty a zajímavosti hry:

  • Počítání: srazí-li hráč jeden kámen, započítává se číslice na kameni. Srazí-li hráč dvě a více kamenů započítává se počet sražených kamenů – shodit nejvíce, tak ve hře nic neznamená.
  • Pokud hráč/tým hodí více než 50 bodů, upraví se počet na 25 bodů a pokračuje se dále.
  • Nesrazí-li hráč 3 za sebou žádný kámen, vyhrává druhý hráč – kontumace.

Závěr

Zajímavá pravidla dělají ze hry aktivitu, kterou by si měl každý vyzkoušet. Naházet rovných 50 bodů bude chtít kromě šikovnosti, také správnou taktiku jak se zejména na závěr k 50 bodům probojovat. Spojitost s hrou Kubb vidím snad pouze v házení základního kolíku.

Číselný kubbMáte-li rádi taktizování a matematiku (možná ji tak děti naučíte :), tohle bude hra přesně pro vás.

Klady +++

  • zajímavé aspekty ovlivňující výrazně průběh hry
  • volba správné taktiky bude nutností
  • praktická taška/vak nebo box pro uskladnění hry

Zápory —

  • počítání může být komplikované pro menší děti
  • hra se může prodloužit, pokud tým nehodí 50

Kubb s čísly zakoupíte…

…v našem e-shopu: https://eshop.zahradnizabava.cz.

Číselný kubb

Ondra Vrabec

Jsem majitelem společnosti STOA-Zahradní minigolf - českého výrobce a dodavatele venkovních a zahradních her. Moje práce, dá-li se to tak vůbec říct, mě neskutečně baví a naplňuje a pevně věřím, že je to vidět i v přístupu k našim zákazníkům. Považuji se za odborníka na venkovní hry, protože se pravidelně účastním českých i evropských výstav a veletrhů, sleduji zahraniční weby a novinky ve venkovních hrách, také se podílím na tvorbě nových her.