Provedení

Provedení hry Kubb Original je vyrobeno z kvalitního tvrdého dřeva.

Navíc provedení Kubb PRO (které máme také v nabídce – jde o oficiální turnajové provedení a já ho také mj doporučuji těm, kdo chtějí například pěkný dárek) je ještě lakováno. Rozdíl je tedy zejména v tom lakovaném provedení – vypadá lépe a déle vydrží nárazy dřevěnými kolíky. Na samotnou hru to ovšem nemá vliv, protože je třeba počítat s tím, že se dřevěné prvky stejně časem obouchají – jde tedy spíše o estetický rozdíl.

V nabídce máme i další provedení Kubb Family (nižší cena, ale měkčí dřevo), Kubb World Cup (turnajové rozměry, ale méně tvrdé dřevo než u provedení PRO) nebo Kubb Original „Black“.

Všechny testované sady jsou schváleny pro hru Swedish Kubb Federation. Turnajové provedení PRO (oficiální turnajové rozměry platí také pro provedení World Cup) je o trochu větší než provedení Original. Hru (Original i PRO) je po vybalení z kartonové krabice možné uložit do přepravní tašky.

Instalace

Podle obrázku v návodu a pravidlech zvládne základní rozestavení každý. Každý hráč – hrají dva proti sobě (lepší je hru hrát v týmech) má základní sadu Kubbů – 5ks. Uprostřed stojí Král. K dispozici jsou kolíky, na ohraničení hřiště a samozřejmě házecí kolíky na sražení Kubbů – 6ks.

Ideální hrací plochu doporučujeme travnatou plochu, písek, umělý koberec. Tvrdé podloží – beton, dlažba,… – nejsou ideální, protože házecí kolíky mohou špatně odskakovat a také bude hra brzy poníčena.

Hra Kubb

Dva hráči proti sobě, nebo dva týmy – každý tým má k dispozici šest házecích kolíků. Snahou je nejdříve porazit protihráčovi Kubby na jeho čáře – pozor smí se házet pouze spodem, žádné vrtule, hody stranou apod. Poté soupeř nahází sražené Kubby na protihráčovu polovinu a může začít házet on. Na závěr (po sražení všech Kubbů) je třeba shodit střeKubbdového krále, který je vítězný. Pokud srazí tým krále před sražením všech Kubbů znamená to bohužel automatickou prohru.

Herní prvky mají v trávě dobrou stabilitu, ale různé odskoky kolíků mohou výrazně ovlivnit průběh hry – například i nechtěné shození Krále.

Závěr

Venkovní hra Kubb, které jsme se dlouho bránili, a nakonec jsem moc rád, že jsme ji zařadili do našeho sortimentu. Hra je zajímavá pro všechny hráče – bude třeba skvělým zpestřením vašeho grilování. Prvky náhod mohou někdy pro někoho nepříjemně ovlivnit hru.

Správný hod kolíkem bude potřeba natrénovat a poté se tak můžete stát opravdovým králem Vikingů :).

Klady +++

  • zajímavá hra pro dva i více hráčů
  • obtížnost lze upravit velikostí hřiště
  • praktická taška pro uskladnění hry

Hra KubbZápory —

  • travnatá plocha je dle našeho názoru nutností
  • na začátku trochu složitější pravidla/porozumění taktice

Kubb zakoupíte…

…v našem e-shopu: https://eshop.zahradnizabava.cz.

Kubb

Ondra Vrabec

Jsem majitelem společnosti STOA-Zahradní minigolf - českého výrobce a dodavatele venkovních a zahradních her. Moje práce, dá-li se to tak vůbec říct, mě neskutečně baví a naplňuje a pevně věřím, že je to vidět i v přístupu k našim zákazníkům. Považuji se za odborníka na venkovní hry, protože se pravidelně účastním českých i evropských výstav a veletrhů, sleduji zahraniční weby a novinky ve venkovních hrách, také se podílím na tvorbě nových her.