Často se nás ptáte, jaký zvolit přístup v případě „půjčovného“ za hry. Zda-li ano nebo ne, kolik. V tomto článku mám pro vás několik tipů, zkuste se nad nimi zamyslet, určitě vám to pomůže v rozhodování.

Kdo je váš zákazník?

Pokud máte hry do hotelu nebo penzionu a chcete zákazníkům nabídnout možnost dalšího aktivního trávení volného času, byl bych vždy zastáncem „zdarma“. Víte přesně, kdo si hry půjčuje, obvykle na samotné hry i vidíte, případně zničení her můžete řešit přímo na místě. Menší penzion nemusí přemýšlet třeba ani nad zálohou, pokud se o hry bojíte nebo chcete „mít klid“ vratnou zálohou nic nezkazíte.

Pokud máte hry například na koupaliště, kde zákazníka pořádně neznáte. Položte si tu samou otázku… kdo je náš zákazník? Můžeme si dovolit hry půjčit zdarma – protože jsme společně naladěni na stejnou notu, nebo máme kuželky postaveny tak daleko, že není problém je přehodit přes plot a na hry pořádně nevidíme? A pokud už tedy zdarma, co zkusit zavést stejně jako v případě hotelu vratnou zálohu / kauci? Ta určitě řadu těch, co by hry chtěli odnést odradí.

Zkusit můžete také půjčovné za mírný poplatek. 20,- přeci nikoho nezabije a vám se postupně i může část peněz vracet například na nákup jiných a nových her.

Pokud k vám jezdí zejména turisté, pak bych se vratné zálohy a třeba i malého poplatku nebál. Myslete ale na to, že i drobný poplatek může lidi odradit (ne tak vratná záloha). A hry jste přeci pořizovali proto, aby je lidi hráli.

Nějak začněte, tu správnou cestu nemusíte najít ihned

Každému radím, zkuste nějak začít.

Pokud v hotelu platí zákazník 1000,-/noc, pár korun z her už mě nezachrání a budu hry brát opravdu jako další benefit a lákadlo, aby zákazník přijel příště a těšil se „co tady letos budou mít zase nového“.

Pokud máte kemp, kam může na limonádu přijít i někdo „cizí“ – zaveďte vratnou zálohu a poplatek za půjčovné. Vašim hostům pak můžete nabídnout poplatek zdarma, jako benefit toho, že už jsou u vás ubytovaní.

Točí se u vás hodně cizích lidí, vratnou zálohou nic nezkazíte a poplatkem také ne.

Kromě peněz přemýšlejte také nad časem. Za mě během dne udrží lidi pozornost u her tak půl hodiny. Navečer při dobrém vínku nebo pivu to může být déle :). Takže se nebojte i půjčovné omezit na určitý čas.

Spokojenost na obou stranách

Mám rád, když jsou naše hry půjčovány zdarma (právě jako něco extra, co jinde nemají), ale bohužel u nás stále platí, že co je zdarma, toho si lidé neváží. Přeji vám ať se vám podaří najít systém, který bude ku prospěchu vám ale hlavně vašim zákazníkům. Napište mi, co se vám osvědčilo, rád se o vaše zkušenosti podělím s ostatními.

Inspirujte se

Řadu her jsme pro vás připravili, nafotili, natočili recenze na našem webu, koukněte a inspirujte se.

Hry a půjčovné

Ondra Vrabec

Jsem majitelem společnosti STOA-Zahradní minigolf - českého výrobce a dodavatele venkovních a zahradních her. Moje práce, dá-li se to tak vůbec říct, mě neskutečně baví a naplňuje a pevně věřím, že je to vidět i v přístupu k našim zákazníkům. Považuji se za odborníka na venkovní hry, protože se pravidelně účastním českých i evropských výstav a veletrhů, sleduji zahraniční weby a novinky ve venkovních hrách, také se podílím na tvorbě nových her.