Často od našich zákazníků dostávám dotaz, zda-li provedení našich her (Zahradní kuželky, Minigolf nebo Garden-rondo) mají vybrat s certifikátem EN 1176 nebo ne. Pokusím se v tomhle článku odpovědět ty nejčastější dotazy. Třeba vám tenhle článek pomůže se rozhodnout. Pokud si i tak nejste jisti, klidně mi zavolejte – vše můžeme probrat s ohledem na to, kde budete mít a hrát hry vy.

Jedině vy jako zákazník sám nejlépe víte, kde budou hry instalovány. Je veliký rozdíl, pokud to bude na zahradě (zde certifikát EN 1176 není potřeba) nebo na místě, kde se budou pohybovat lidé (to může být třeba školní zahrada, obecní nebo městský park nebo třeba zahrada u hotelu nebo penzionu).

Snažili jsme se hry od začátku udělat tak, aby vám jejich provoz, se vším pomohl. Zaoblené rohy, možnost u kuželek sundat snadno kouli (aby nikoho zbytečně neprovokovala atd), pryžové desky – které výborně stabilizují celou konstrukci ale zároveň slouží jako ochrana při pádu. Jsou to drobnosti, ale uvidíte, že vám provoz usnadní.

Je také veliký rozdíl jak s hrami chcete naložit. Bude konstrukce schovaná za plotem? Budete hry používat jenom někdy nebo budou na hřišti instalovány „napořád“.  !!! Nejdůležitější podmínkou certifikátu EN 1176 je pevné spojení konstrukce se zemí. V našem případě pomocí trnu (do trávy, země, mlatového povrchu) nebo hmoždinek (do vámi připravené dlažby / betonu).

Školy / školky

Pokud plánujete hry umístit na školní zahradu, určitě bych volil provedení s certifikátem. Ukotvení konstrukce zajistí lepší stabilitu, že se konstrukce nepřevrhne – dolní část je dostatečně stabilní sama o sobě (váží cca 40 kg). Další zejména ochranné prvky zajistí, že se bude ještě více minimalizovat riziko poranění (o hrany, při pádu apod).

DDM / dětské kluby

Jenom vy víte, jak budete hry používat. Budete-li ale například konstrukce používat na tábory, dny otevřených dveří pak si myslím, že certifikát v tomto případě není potřeba. Bude-li provoz podobný škole, určitě certifikát.

Domovy pro seniory

V mnoha případech půjde o hru, kdy bude personál pomáhat při hře. V těchto případech si myslím, že je certifikát zbytečný – samozřejmě s ohledem na to jak budete používat hry vy.

Hotel / penzion / chalupa

S ohledem na to, jak budou hry používány. Pokud je chcete nechat stát vedle vašeho zařízení a například kuželky budete půjčovat na recepci, zvolil bych (zda-li k nim bude volný přístup) s certifikátem – zajistíte tak třeba konstrukci i na pevno k zemi, aby si hru nikdo „nepůjčil“ nebo ji mohl vyvrátit.

Firemní terasa

Půjde-li o malou firmu, kde si zaměstnanci budou chtít o polední pauze zahrát, je certifikát zbytečný. Půjde-li o velkou firmu, kde bude velký pohyb osob, zvolil bych certifikát a ukotvení (+ ochranné prvky, které jsou součástí provedení s certifikátem).

Zahrada

Bude stačit provedení bez certifikátu, za bezpečnost odpovídáte pouze vy – děti nepolezou na konstrukci, nebude se na ni nikdo houpat atd.

S certifikátem nebo bez?

Ondra Vrabec

Jsem majitelem společnosti STOA-Zahradní minigolf - českého výrobce a dodavatele venkovních a zahradních her. Moje práce, dá-li se to tak vůbec říct, mě neskutečně baví a naplňuje a pevně věřím, že je to vidět i v přístupu k našim zákazníkům. Považuji se za odborníka na venkovní hry, protože se pravidelně účastním českých i evropských výstav a veletrhů, sleduji zahraniční weby a novinky ve venkovních hrách, také se podílím na tvorbě nových her.