Tradiční návštěva koncem ledna v německém Norimberku na Spielwarenmesse – zřejmě největší veletrh hraček a her v Evropě nám zase přinesla spoustu inspirací… Veletrh se v roce 2016 konal v termínu 27.1. – 1.2.

Po těch pěti letech, co na veletrh jezdím, už vím, kam chci jít, co mě zajímá, kde jsou novinky, jaké haly musím vidět, kde se dobře najím :). První návštěva totiž trvala asi pět hodin, a my jsme byli teprve asi ve druhé hale… K vidění jsou tu vláčky (celá hala), modely (celá hala), dřevěné hračky a hry (celá hala). Věci na festival, auta na dálková ovládání, panenky a plyšáci pro děti, edukativní hračky…

Pokud se pohybujete mezi hračkami, hrami, jednoduše mezi dětským vybavením, je návštěva na Spielwarenmesse víceméně povinností. Firmy tady prezentují svoje bestseller. Ale i novinky na aktuální rok, trendy a inovace doplněné o spoustu seminářů, workshopů a dalších. Veletrh je určen pro odbornou veřejnost, tedy opět skutečně pro lidi, kteří se pohybují v dětské branži. A na veletrhu (jehož pojetí mi u nás strašně chybí) je to znát, žádné nakupování, žádné děti, prostě obchod se vším všudy.

Inspirace

Veletrh je plný inspirací, spousta věcí se k nám ani nedostane. Vystavovatelé jsou tady z celého světu, letos jsem zaznamenal i USA, což loni nebylo určitě zvykem. Překvapí vás jaké objemy hraček se ve světě vyrábí, když míjíte 10 stánek s dětskými šlapadly, už vás to ani nepřekvapí, mění se barvy, zpracování, materiály… Co zaujalo nás, že velká většina hraček a vybavení působí perfektním zpracováním. Záhyby, lakování, barvy… bohužel tak nějak ty plastové věci (těch tu bylo letos taky opět spoustu) mi do toho nezapadají a vypadají v porovnání s ostatním zbožím opravdu lacině. Německou firmu jsem snad neviděl s plastovou výrobou.

Už dlouho zvažujeme, že bychom na Spielwarenmesse chtěli vystavovat (přihlášky začínají hned po skončení veletrhu a místa není nazbyt), hala Outdoor Aktivity by k tomu přímo vybízela. Náklady na podobnou akci jsou v případě podobného veletrhu v Norimberku GaLaBau asi 200tis. Kč. Stánek, poplatky, ubytování, propagace…, kde nám například na GaLaBau pomohla dotace od CzechTrade. Přesto jsme viděli opět spoustu českých firem (Detoa, Merkur, Kovap,…), a to je fajn!

Závěrem

Vždycky si říkám, co mě zaujalo nejvíce a oni to asi ani nejsou samotné hry, ale jednoduše taková ta inspirace. Co vám dají firmy třeba jako present, jak mají stánek udělaný, jaký mají nápad na dětské víceúčelové hřiště, jaký volí materiál (protože si ho zákazník žádá). To je největší obohacení pro mě a pro moji firmu z podobného veletrhu. Tak v roce 2017 samozřejmě opět nebudeme chybět – protože chceme být tam, kde se prezentují novinky z dětského zboží.

 

Spielwarenmesse
Spielwarenmesse 2016

Ondra Vrabec

Jsem majitelem společnosti STOA-Zahradní minigolf - českého výrobce a dodavatele venkovních a zahradních her. Moje práce, dá-li se to tak vůbec říct, mě neskutečně baví a naplňuje a pevně věřím, že je to vidět i v přístupu k našim zákazníkům. Považuji se za odborníka na venkovní hry, protože se pravidelně účastním českých i evropských výstav a veletrhů, sleduji zahraniční weby a novinky ve venkovních hrách, také se podílím na tvorbě nových her.