Letos jsem poprvé vyrazil na Spoga+gafa do německého Kolína nad Rýnem. Mezinárodní veletrh zaměřený na zahradu a volný čas je jedním z největších v Evropě a tak moje očekávání byla veliká.

Tradičně jezdím do Německa na GalaBau nebo Spielwarenmesse, takže vím, že veletrhy tady jsou o něčem úplně jiném, než u nás. Asi nepříjemnější je zaměření na odbornou veřejnost (nechci se nikoho dotknout, ale veletrh bez dětí je fajn :). Stejně tak bez lidí, kteří bezhlavě berou všechny reklamní předměty co jsou na stáncích…), což taky mj. znamená, že zde veřejnost neuvidíte a návštěvníci jsou především z firem z oblasti zahrady nebo volného času. Další nespornou výhodou je označení „fair trade“ – tedy žádné nákupy a prodejní stánky. I když už několikrát jsme se setkal s tím, že zejména vystavovatelé z Číny neváhají na vystavované výrobky nalepit kus papíru s nápisem fixou „For Sale“…

Návštěvníci

Právě složení návštěvníků (dětí nevyjímaje) a nákupní stánky jsou jedním z důvodů proč jsme letos poprvé nevystavovali na veletrhu For Garden v PVA Letňany… Škoda, že se neudržela ani sekce For Greenery, tedy sekce pro veřejnou zeleň, ta trvala bohužel celý jeden veletrh :/.

Zpátky ale ke spoga+gafa, nemá cenu mluvit o halách zaměřených na grilování – zabírají skutečně jednu celou obrovskou halu. O halách vybavení zahrad – tisíce květináčů, jinak velkých, barevných, z jiných materiálů… ale pořád květináče… o trendech v zahradách (veletrh se koná od neděle do úterý, protože v neděli je součástí právě Tag des Gartens, částečně pro veřejnost). Nás zajímala hlavně hala 5 a Volný čas.

Volný čas

K našemu překvapení, jsme však vůbec nenašli, co jsme hledali. Volný čas se zmenšil na pár vystavovatelů s bazény, několik vystavovatelů s plastovými hračkami do vody a několik stánků zaujímalo Camping, také součástí haly 5. Hala nezela prázdnotou vystavovatelů, ale minimálně a bohužel návštěvníků… Nedávno jsem četl článek, kdy si rok nebo dva zpátky velcí vystavovatelé zahradní techniky řekli, že už nechtějí platit nehorázné ceny za výstavní plochy. Na veletrh jednoduše nejeli, a prý to nijak nepocítili… i to možná vypovídá o počtu návštěvníků a vystavovatelů letos.

Vystavovatelé

Pro nás tak největším přínosem bylo setkání na stánku Bex Sport AB (u nás v nabídce téměř všechny zahradní hry – Kubb, Kroket, Mikádo, Mölkky, Spin Ladder,…), o kterých jsme věděl, že na veletrhu jsou a cestu za nimi i částečně plánoval. Lidi z Bex jsou fajn, vždycky je s nimi o čem pokecat, ukazovali mi nové krabice na novou sezónu – vypadají super! (některé hry u nás v eshopu: http://eshop.zahradnizabava.cz máme již s novými krabicemi), přivezl jsme pro vás novou hru – Hra rytířů (http://eshop.zahradnizabava.cz/male-venkovni-hry/hra-rytiru-drevena-/) – chystáme recenzi na náš blog a doplnili tak Rounders a Have Golf jako nové hry a samozřejmě i domluvil naskladnění her před Vánocemi.

Závěrem… ten je vždycky takový, že i kvůli maličkosti jsem nakonec moc rád, že na veletrh jedu. Koukám se kolem sebe a skládám střípky, vždycky mě něco inspiruje, osloví, překvapí a proto stojí na podobné veletrhy vždycky jet, přestože nenajdete, co možná hledáte… takže 4.9.2016 už mám zapsáno v kalendáři :).

Galabau
spoga+gafa 2015

Ondra Vrabec

Jsem majitelem společnosti STOA-Zahradní minigolf - českého výrobce a dodavatele venkovních a zahradních her. Moje práce, dá-li se to tak vůbec říct, mě neskutečně baví a naplňuje a pevně věřím, že je to vidět i v přístupu k našim zákazníkům. Považuji se za odborníka na venkovní hry, protože se pravidelně účastním českých i evropských výstav a veletrhů, sleduji zahraniční weby a novinky ve venkovních hrách, také se podílím na tvorbě nových her.