Buitenspeel hry – je nám jasné, že i ti nejmenší si chtějí hrát. Letos jsme se rozhodli s tím něco udělat. Znám firmu BuitenSpeel ze Spielwarenmesse už dlouho, ale po pár debatách ve firmě o rozšíření sortimentu, jsem je letos poprvé na veletrhu oslovil…

V tomto příspěvku vám přináším krátké recenze her, které jsme od BS pro začátek vybrali. Jde zejména o hry, které nám v sortimentu chybí, líbili se nám a pevně věříme, že si je oblíbíte také vy.

Horseshoeshorseshoes

Já jsem na tuhle hru z USA čekal opravdu dlouho. Znám jí, líbila se mi a Buitenspeel ji má v dětském provedení k dispozici. Umístěte dřevěné (bodově ohodnocené) kolíky do země a snažte se hodem podkovou získat, co nejvíce bodů.

Podkova leží od kolíku 15cm (šířka boty) – počet bodů na kolíku. Podkova se kolíku dotýká = dvojnásobek bodů na kolíku. Podkova objímá kolík – trojnásobek bodů. Hrajte na kola nebo na počet bodů.

Plechovky plechovky

No já nechci úplně říct, že je to pouťová hra, ale třeba já jí znám z poutě :). Sestavte plechovky, poskládejte týmy nebo hráče (tohle je velká výhoda hry, počet hráčů není nijak omezen) a pusťte se do hry. Kdo srazí více plechovek, vyhrává. Hrajte na body na plechovkách nebo jednoduše na počet sražených plechovek. Plechovky budete srážet pytlíky, které nikoho nezraní, protože jsou krásně měkké.

Létající talíř

frisbeeSnažíme se hledat hry, kdy se dětí něco naučí. A odhad správné vzdálenosti, jiná technika hodu (od míče, koule,…) by mohly být to pravé. Terč je vyroben z tkaniny, na který se hází létajícím talířem, neboli frisbee. Hráč, který hodí jako první určitý počet bodů, vyhrává. Vzdálenost volte, jako u většiny těchto házecích her, zejména s ohledem na věk hráčů. Pro děti menší, pro větší děti klidně delší vzdálenost.

Šipky

šipkyDětem bych šipky úplně nepůjčoval, ale tyhle jsou nafukovací (takže nikoho nezraní), krásně létají a jako terč vám poslouží obyčejná plachta. Výhodou je, že plachtu můžete připevnit do země přiloženými kolíky. Můžete opět volit několik herních variant. Hráči mají 501 bodů a hrají do nuly (jsou zde „dvojnásobná“ a „trojnásobná“ pole). Nebo hráči, hrají do určitého počtu bodů a nebo nejjednodušší varianta hrají na určitá počet kol.

Hra je ideální na trávu, pro více dětí. Vzdálenost od terče dle věku hráčů, obvyklá vzdálenost je 3,5m.

Piškvorky piškvorky

Relativně rychlá hra, ale nutící hráče (pro dva hráče) k přemýšlení. Hráč, který jako první sestaví řadu tří znaků, vyhrává. Řada může být horizontálně, vertikálně, tak po diagonále. Hráči si vyberou mezi „kolečky“ a „křížky“.

Hrát můžete na trávě (součástí jsou kolíky na přichycení hrací plochy do trávy) nebo třeba betonu a dlažbě. Výhodou hry je, že můžete hrát venku i uvnitř.

Tenis líný tenis

Ideální hra na pláž nebo na zahradu. K vodě s kamarády. Tahle hra je trochu jiná než ostatní. Tady se nesnažíte někoho porazit, naopak tady se snažíte spolupracovat. Cílem hry je, co nejdéle pinkat mezi sebou létající kuličku. Pálky jsou dostatečně velké a lehké, takže hru s nimi zvládnou i menší děti. Součástí balení jsou dva míčky, takže se nemusíte bát, kdybyste jeden ztratili – děti hned mohou přeskočit na další.

Hra je určena pro dva hráče, kteří se chtějí hýbat :). Součástí je také síťová taška na uskladnění a snadné přenášení hry.

Velcro šipky velcro

Podobný styl hry znám už z tréninkových pomůcek na golf – SNAG Golf. I tam jsme některé příslušenství používali podobným způsobem. Jde vlastně o to, že máte terč, který má na sobě suchý zip a snažíte se hodem míčku (také na suchý zip) zachytit míček na co největším skóre.

Součástí je terč, 3 míčky a na terči je také příslušenství pro zachycení třeba na strom nebo zeď. Hráči volí opět mezi několika variantami. Do určitého počtu bodů, na určitý počet kol nebo například mohou házet svojí „slabší“ rukou.

Kroket Junior dětský kroket

Tak tohle provedení se v Holandsku tedy opravdu hodně povedlo. 6 různých motivů psů, v různém barevném provedení, 2 malé kroketové hole a 3 dřevěné koule. Celá hra je dodána v kartónové krabici. Pokud máte malé děti, tohle bude ideální hra pro vás. Vy budete hrát klasický kroket a děti vedle mohou mastit tento dětský kroket. Barevní psi zaujmou, na trávě (což je doporučená hrací plocha) vypadají krásně.

Dejte pozor aby během hry nedošlo ke zranění – zejména při úderech holí.

Kamarádi na hraně Buitenspeelbalance buddies buitenspeel

Hra s nápadem. Naučte děti balancování a gravitaci. Jedna plošina, která se naklání, podle toho, jak hráči přikládají barevné „kamarády“. Součástí je také kostka, která určí jakou barvu může hráč na plošinu přiložit. Hodí-li modrou, bere modrého kamaráda. Ale co když hodí bílou? Tady si barvu může vybrat. A co když hodí černou? Tady mu barvu vybere protihráč :).

Hra je zabalena v krásné papírové krabici, „kamarádi“ jsou vyrobeni ze dřeva. Součástí je také vak na uskladnění a přenášení hry.

Trojúhelníkové dominotrojúhelníkové domino

Výborný nápad, který mění pravidla oblíbené hry. Celkem 35 dřevěných destiček, které musí hráči skládat stejnými barvami k sobě. Hra pro trochu větší děti, určená pro dva nebo více hráčů. Hráči si rozdají podle počtu daný počet destiček a mohou se pustit do hry.

Hra je zabalena v krásné kartónové krabici a moc fajn je, že je také součástí bavlněný vak, kam vše po hře můžete uklidit.

Najdi rybubuitenspeel

Celkem 54 dřevěných destiček/rybiček. Hra je určena pro rychlé a bystré děti. Snahou totiž je, jako první najít správnou rybu – podle barvy, tvaru a znaku. Součástí jsou totiž také 3 hrací dřevěné kostky právě s těmito symboly.

Fajn na hře je, že existuje i jednoduchá verze hry, kdy například menší děti mohou hledat rybičky z karet, které jsou také součástí hry od Buitenspeel.

Rybařenírybaření

Hra v podobném provedení, jako je Kroket junior. Krásné dřevěné rybičky, které jsou barevně odlišeny. Dále jsou součástí dva malé pruty, tak aby děti mohly rybičky chytat. Na hře se mi líbí, že hra má více možností samostatných her – například na čas, rybník, na body (rybičky jsou z druhé strany bodově ohodnoceny) – takže se každý malý hráč přijde na své.

Hra je zabalena v kartónové krabici a součástí je také bavlněný vak na snadné přenášení a uskladnění.

Balanční věžbalanční věž

Novinka ze sortimentu Buitenspeel u nás v nabídce. Balanční věž je ideální hra pro 2-4 hráče nebo týmy. Obsahuje totiž celkem 12 házecích žetonů, které můžete mezi hráče rozdělit. Fajn na hře je, že vzdálenost a tedy obtížnost můžete ovlivnit přiloženým lanem. Hra je tak ideální pro všechny věkové kategorie. Zkuste vzít hru mezi děti a zapojit i dospělé, také pro ně bude hra výzva a hlavně to bude opět něco jiného – trefit se do horního bloku bude chtít trochu tréninku :).

Crazy koordinační hrakoordinační hra

Další z novinek pro letošní sezónu. Ze dřevěné hrací desky kouká celkem 8 lan, takže hra může podporovat komunikaci a spolupráci až pro osm hráčů (vhodný počet je dle našeho názoru pro 4 hráče). Trénujte s dětmi spolupráci, zvolte obtížnost – sada obsahuje celkem tři různé labyrinty – a pusťte se do hry. Naklánějte hrací deskou společně a dostaňte dřevěnou kuličky do jamky. Zahrajte si třeba na čas – rychlejší tým vyhrává.

Dětský kroket – VELKÁ PĚTKAdětský kroket

Další provedení oblíbené hry, tentokrát s oblíbenými velkými zvířátky. Sada obsahuje celkem 5 zvířátek, celkem dvě pálky – délka 42cm a dvě dřevěné kuličky. Všechna zvířátka krásně zapíchnete do trávy (to doporučujeme určitě jako vhodný povrch) – pozor na vysokou trávu, nožičky na zapíchnutí mohly být určitě větší. Škoda, že součástí není bavlněný vak, ten by se pro tuhle hru určitě hodil. Nicméně pro malé děti je hra ideální – zvířátka je dokáží zaujmout.

Indoor Curling

indoor curlingTaková zajímá verze Curlingu, dětské provedení, které ale vypadá docela zajímavě. Je vyrobeno ze dřeva, kameny mají na spodní části filc, aby dobře jezdily. Vhodný povrch je určitě podmínkou – doporučuji dlažbu nebo parkety. Součástí je sada pro čtyři hráče. Líbí se mi, že hráči mají takové speciální držáčky, kterými s kameny posunují. Bavlněný vak je určitě velké PLUS.

Dřevěné domino a Animal domino

dominoPotom, co bohužel BEX Sport vyřadil z nabídky oblíbené pexeso a i domino, tak jsem hodně rád, že jsme našli zase jiné provedení této oblíbené hry. Animal domino – je spíše opravdu pro malé děti. Obrázky jsou jednoduché a děti tak dobře poznají, co k čemu patří. Naopak druhé domino je podle mě skvělé jak pro děti, tak třeba i seniory. Dřevěné destičky jsou dostatečně velké, puntíky dobře viditelné, takže myslím, že tohle provedení sedne každému.

Létající příšerky

létající příšerkyTahle hra je hodně podobná oblíbené hře Kloboučku hop. Dřevěné provedení je celkem zajímavé. Dřevo se mi líbí a dětem se bude určitě líbit taky. Hra je vhodná spíše asi na stůl domu nebo třeba na terasu. Každopádně je to hra, která dokáže děti dobře zabavit a užijí si u ní spoustu legrace. Hrát můžete ve dvou až 4 hráčích.

Luk a Šíp

luk a šípNení nic jednoduššího než vzít pořádný luk a šíp a trefit jablíčko jako Robin Hood. Jenže tohle provedení je opravdu hodně bezpečné. Šíp má na konci místo špičky takovou molitanovou kuličku, takže nehrozí zranění (raději ale dětem připomeňte, že na lidi a zvířata se nestřílí). Jablíčka můžete trefovat buď na stole nebo mají dírky na šňůrky, takže je můžete klidně i pověsit na strom.

Hookey

házení kroužkůKulatý terč a takové bezpečné šipky. Proč bezpečné, protože se nehází ostrými šipkami ale gumovými kroužky na bodově ohodnocený terč. U hry existují různé varianty – například hrát od 1 do 13, na přesný počet bodů apod. Terč lze pověsit na zeď nebo za pomoci provázku třeba na strom a můžete se hned pustit do hry.

Crocks Ponožky

crocks ponožkySpolečenská hra pro 2-4 hráče. Každý hráč má jednu barevnou násosku a snaží se po otočení kartiček s krokodýlem najít jeho chybějící ponožku. Celkem 24 kartiček, které hráči mohou sbírat. Hráč s nejvíce správnými kartičkami a nejlepším postřehem se stává ponožkovým králem :).

Kroužky – ptáčci

házecí kroužkySpolečenská hra pro 2 a více hráčů. Hráči rozestaví ptáčky libovolně, zvolí vhodnou vzdálenost a snaží se jutové kroužky (s rybičkou) házet na „hladové“ ptáčky. Hráči hází „jen tak“ nebo mohou hrát na body (ptáčci jsou bodově ohodnoceny – od 1 do 3). 3 ptáčci (kombinace překližka + dřevo), 3 kroužky (juta) a kartónová krabice.

Hry od BuitenSpeel (BS Toys) zakoupíte…

…v našem e-shopu: https://eshop.zahradnizabava.cz.

Hry pro nejmenší

Ondra Vrabec

Jsem majitelem společnosti STOA-Zahradní minigolf - českého výrobce a dodavatele venkovních a zahradních her. Moje práce, dá-li se to tak vůbec říct, mě neskutečně baví a naplňuje a pevně věřím, že je to vidět i v přístupu k našim zákazníkům. Považuji se za odborníka na venkovní hry, protože se pravidelně účastním českých i evropských výstav a veletrhů, sleduji zahraniční weby a novinky ve venkovních hrách, také se podílím na tvorbě nových her.